18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Eko-Kiermasz dla zdrowia w Tychach. Anna Popek: Siostry gotują

Jolanta Pierończyk
Eko-Kiermasz dla zdrowia w Tychach. Anna Popek
Eko-Kiermasz dla zdrowia w Tychach. Anna Popek Witold Naglik
Eko-Kiermasz dla zdrowia w Tychach odbył się po raz siódmy. Gośćmi specjalnymi były Anna Popek i Magdalena M. Krupa, autorki książki pt."Siostry gotują", które zdradziły, jak prowadzą swoje domy, jak dbają o zdrowie swoje i swoich rodzin.

- Jedzenie może leczyć, ale i niszczyć, prowadzić do choroby. Wybór należy do nas – powiedziały Anna Popek i Magdalena M. Krupa, autorki książki pt. „Siostry gotują”, podczas VII Eko-Kiermaszu dla zdrowia w Tychach, który się odbył w Zespole Szkół nr 1 im. Gustawa Morcinka.
One wybrały zdrową kuchnię i domowe jedzenie, którego przygotowanie integruje rodzinę. Mimo że prowadzą bardzo intensywne życie zawodowe (Anna jest dziennikarką, Magdalena stewardessą), obie starają się, by ich domy miały ten sam klimat, jaki towarzyszył ich dorastaniu w Bytomiu.

Eko-Kiermasz dla zdrowia w Tychach. Siostry gotują

Pierwszy krok w kierunku zdrowia to ograniczenie mięsa. – Generalnie jemy go za dużo, mamy w sobie za dużo białka, jesteśmy „przebiałkowani” – twierdzą siostry. – Organizm jest zakwaszony, pełen toksyn, które pochłaniamy wraz z wysoko przetworzonymi potrawami, nie wszystkie toksyny organizm sam potrafi wyeliminować, część z nich zostaje, tworzą stany zapalne, a te prowadzą do nowotworów. To nie przypadek, że jest ich teraz tak dużo. Przydałyby się oczyszczające posty, ale nasza kultura nie pości.

Eko-Kiermasz dla zdrowia w Tychach. Co jedzą Anna Popek i jej siostra?

Anna i Magdalena (każda jest matką dwójki dzieci) karmią swoje rodziny wszystkim, co jest jak najbardziej zbliżone do naturalnego jedzenia. Na liście ich zakupów są biały ser, płatki bio, chleb żytni sitkowy, różnego rodzaju kasze, a zwłaszcza orkiszowa, warzywa…. W domowym menu królują zupy-krem, warzywne gulasze, naleśniki gryczano-amarantusowe pieczone na oleju kokosowym, pieczona gęś, rosół z perliczki…
Jeśli kawa, to tylko gotowana. Na gotującą się wodę sypie się kawę, cynamon, kardamon, trochę kuminu. Chwilę pogotować i rozlać do filiżanek. Zdaniem Anny Popek i Magdaleny M. Krupy, można dodać miodu, ale nigdy mleka. –_ Mleko ma kazeinę, która wielu dorosłym nie służy. Jeśli już, to mleko migdałowe, ryżowe, sojowe_… - powiedziały.
Ale nie od kawy siostry zaczynają dzień.

Eko-kiermasz dla zdrowia. Jak Anna Popek i jej siostra zaczynają dzień?

Kiedyś zaczynałyśmy od szklanki wody z cytryną, teraz od 15-minutowego płukania usta… olejem słonecznikowym – mówią Anna i Magdalena. – Olej pochłania toksyny, grzyby, paciorkowce, gronkowce… po kwadransie olej wypluwamy, usta przepłukujemy wodą (najlepiej z solą), potem dopiero szklanka wody z cytryną, a potem jeszcze pół szklanki zakwasu buraczanego (robi się z kilograma buraków pokrojonych w plastry, które zalewa się przegotowaną wodą, dodając czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i sól – po czterech dniach gotowy).
- A do tego głęboki oddech. To najlepsza detoksykacja organizmu po nocnym spoczynku – dodaje Anna.

Eko-Kiermasz dla zdrowia w Tychach. Co na dobranoc?

Wieczorem dobrze być w łóżku między 21 a 23. – A przynajmniej leżeć. Jest to czas przebiegu procesu krwiotwórczego i pozycja leżąca jest jak najbardziej wskazana – podkreśliła Magdalena.
Anna powiedziała, że dla zdrowia należałoby ostatni posiłek zjeść o… siedemnastej. – Z tym, że spać się należy wtedy kłaść o dwudziestej pierwszej. Przećwiczyłam to, kiedy chodziłam na roraty. O szóstej wstawałam bez najmniejszych problemów, czułam się świetnie i energię miałam przez cały dzień. Niestety, poza adwentem nie udało mi się utrzymać tego rytmu – przyznała się Anna.

Osłabionym chorobami, osobom w czasie rekonwalescencji autorki książki „Siostry gotują” zalecały rosół z przepiórki z kaszą jaglaną, herbatki z kurdybanka (ponoć na nogi stawiała nie tylko wojsko Sobieskiego, ale także jego konie), macierzanki i nagietka (zwłaszcza kobietom).
Dla eliminowania drobnoustrojów, pasożytów i pestycydów z warzyw, radziły moczyć je w wodzie z sodą oczyszczoną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Eko-Kiermasz dla zdrowia w Tychach. Anna Popek: Siostry gotują - Tychy Nasze Miasto

Wróć na tychy.naszemiasto.pl Nasze Miasto