Pierwszy Tyski Festiwal Smaków trwał trzy dni i stał się okazją do spróbowania nie tylko polskich i śląskich przysmaków, ale i kuchni z dalekich zakątków świata, w tym specjałów kuchni meksykańskiej, tybetańskiej, włoskiej, czy amerykańskiej.
Potrawy były serwowane z food trucków, czyli wozów z jedzeniem, które zjechały na plac Baczyńskiego, ale także przez kucharzy znanych z telewizyjnych programów kulinarnych, m.in. Kubę Tomaszczyka – finalistę „Master Chef Junior” i Teo Vafidisa, znanego z programu „Europa da się lubić”.
Obaj kucharze – Kuba Tomaszczyk i Teo Vafidis – wystąpili na festiwalu w niedzielę. Uwagę przyciągnął zwłaszcza pokaz kulinarny Kuby, 13-letniego tyszanina, który w telewizyjnym show zajął ostatecznie drugie miejsce. W trakcie finału programu jurorom podał carpaccio z piersi kaczki z dressingiem pomarańczowym i owocami leśnymi, krewetki z sosami i warzywami blanszowanymi, łososia w papilocie z purée marchewkowym oraz stek z polędwicy wołowej w sosie winnym, natomiast na placu Baczyńskiego prezentował jak sprawnie, szybko i smacznie przygotować brownie. W trakcie pokazu Kuba opowiadał, jak przyrządza potrawy, ale też planach na przyszłość, które jak mówił chce związać z z gotowaniem. Przyznał też, że po raz pierwszy występuje w tym miejscu w takiej roli. - Wcześniej przychodziłem na plac, ale nie myślałem, że będę tu gotował – przyznał skromnie.
Tyski Festiwal Kulinarny potrwa do późnych godzin wieczornych. Do godz. 22. na placu Baczyńskiego będą obecne wozy z jedzenie. O godz. 19.30 planowany jest koncert Party is over, natomiast o 20.30 wystąpi Bovska.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?