Z sondy przeprowadzonej przez Muzeum Miejskie w Tychach wynika, że przed wojną na Śląsku nie było zwyczaju święcenia potraw. Starotyszanie mówią wprost, że to "przynieśli ludzie z bloków". W Wielką Sobotę na Śląsku święciło się wodę, którą w Wielkanoc kropiło się pola.

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij
Dziś nikt nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania bez sobotniego spaceru z koszyczkiem do kościoła.

Zobaczcie, jak wielkanocne potrawy święcił ks. Maciej Kuś w tyskim kościele św. Krzysztofa.









Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez POLSKAPRESSE Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!