Wege przepisy na obiad, kolację czy śniadanie to skarbnica pomysłów na to, jak przyrządzić pyszne dania dla dzieci i dorosłych z sezonowych produktów. Wegańskie przepisy pojawiają się na wielu profilach na Instagramie, ale trudno czasami wyłapać te najciekawsze. Dlatego spieszymy z pomocą - znajdziecie tu najlepsze przepisy wege, jak dzisiaj pojawiły się w sieci.
Co jedzą weganie, a czego nie?
Wegańska dieta różni się od wegetariańskiej. W tej drugiej eliminuje się zwierzęce mięso, natomiast w wegańskiej - wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, tworząc dania pochodzące wyłącznie z produktów roślinnych. Zanim zadasz znajomym pytanie, co to znaczy, że są weganami, sprawdź:
- Czy weganie jedzą masło? Masło produkuje się z mleka, a więc produktu odzwierzęcego. Masło nie powinno więc pojawić się w diecie wegańskiej.
- Czy weganie jedzą miód? Mimo tego, że nie jest mięsem, miód pochodzi od zwierząt, które produkują go na własne potrzeby. Produkcja miodu często wiąże się z okrucieństwem wobec pszczół, np. z podcinaniem skrzydeł królowej, by nie opuściła ula.
- Czy weganie jedzą makaron? Tak, ale zależy, który. Większość makaronów jest wegańska, składa się tylko z mąki, jednak jest grupa makaronów, do których wytwarzania używa się jajek. To ten typ makaronów, które podaje się do rosołu. Można jednak znaleźć ich wegańskie zamienniki.
- Czy weganie jedzą ser? Kostka żółtego tłuszczu nie powstaje z wody, ale z mleka. A mleko jest produktem odzwierzęcym, a więc nie mieści się w diecie wegańskiej.
Proste przepisy na wegańskie dania
Gotuj smacznie i zdrowo!
Smakowita podróż bez biletu – „Roślinne kuchnie świata” Doroty Jaworskiej
Ta książka zabierze cię w kulinarną podróż bez konieczności pakowania walizek. Znajdziesz w niej przepisy na dania roślinne, które są częścią tradycji na wszystkich kontynentach – od streetfoodowych klasyków z Ameryki Północnej, przez europejskie placki, pizze i makarony, zielone falafele z Afryki, aromatyczne potrawy strączkowe z Indii, dania typu stir-fry z Dalekiego Wschodu aż po egzotyczne specjały z Australii i Oceanii.
Dorota Jaworska odkrywa bogactwo roślinnych smaków w każdym zakątku globu. Nawet w kuchniach, które słyną z potraw mięsnych, znajduje oryginalne dania wegańskie będące częścią dziedzictwa kulinarnego. W swojej książce celebruje mnogość kultur i ich różnorodność, która wyraża się także poprzez jedzenie. To idealna lektura dla tych, którzy chcą przywozić z podróży smaki niczym najcenniejsze pamiątki, jak również dla tych, którzy pragną wzbogacić swoje domowe menu o egzotyczne, ale łatwe do przygotowania potrawy.
Premiera: 12 czerwca
#marginesy #wydawnictwo_marginesy #kuchnia #przepis #wege #kuchniaroślinna #podróżkulinarna #streetfood #przepisy #smak
☝️Twoje dziecko ma suchą i swędzącą skórę, ale zrobiło się ciepło i szukasz lżejszej formuły emolientu?
🌾Exomega Control Krem emolient ma nieklejącą i nietłustą konsystencję! 🤩
Zapewnia potrójne działanie łagodzące i działa już przy 1 aplikacji dziennie, więc doskonale sprawdzi się przy cieplejszej, wiosennej pogodzie. ☀️Smarowanie, szybkie wchłanianie i potrójne działanie to nasz przepis na ukojoną skórę! 💪
#Aderma #ExomegaControl #Krem #PielegnacjaSkory #ŚwiadomaPielegnacja #SkóraSucha #ProblemySkórne #Egzema #AZS #AtopoweZapalenieSkóry #Dermokosmetyki #KosmetykiNaturalne #Kosmetyki #Natural #Care #SkinCare #DlaDzieci #Dziecko #Niemowle #Vegan
Dziś mam dla Was fenomenalny przepis na makaron z pastą warzywną! 😍
Składniki:
- Makaron 60g
- Pierś z kurczaka 150g
- Pomidor 100g
- Papryka 100g
- Cebula 10g
- Pasta warzywna Wawrzyniec z marchewką dynią i curry 50g (pokazywałam na stories, kupicie ją w Lidlu)
- Sól, pieprz, sezam
Wykonanie:
- Kurczaka kroimy drobno, przyprawiamy i podsmażamy na oliwie
- Po 3 minutach dodajemy drobno pokrojone warzywa
- Podsmażamy aż kurczak będzie gotowy
- Dodajemy pastę warzywną, ugotowany makaron i podsmażamy 2 minuty mieszając
- Nakładamy na talerz, ozdabiamy sezamem
Gotowe!Kaloryczność:
- 548 kcal
- 43g białko
- 57g węglowodany
- 17g tłuszcze
#veganlunchideas #veganmeals #wiemcojem #zdrowyobiad #zdrowo #jemzdrowo #zdrowojem #wiemcojem #zdrowyobiad #obiad #domowyobiad #makaron #pastalovers #eatpasta #cojedzaweganie #dietaroslinna #gotowanie #wegańskie #weganka #weganskie #wegetariańskie #promujemywege #bezmleka #bezmiesa #dietaroślinna #zdroweodzywianie #zdroweprzepisy #weganskieprzepisy #wege #zdrowoikolorowo
Tak się złożyło, że nigdy nie robiłam żurku. A już na pewno nie takiego vege🙈 No to teraz już jest - żurek na zakwasie żytnim z @krukam, z dodatkiem pasty miso, chrzanu i niemoralnej ilości majeranku🤭 Podany z tłuczonymi, maślanymi ziemniaczkami, jajkiem na twardo, pieczonymi boczniakami (zamarynowanymi z czosnkiem w sosie sojowym i miodzie) oraz szczypiorkiem☺️ #bonappetit ~P.
Przepis: „Nowe rozkoszne”
#food #foodporn #foodstagram #foodphotography #foodlover #foodie #dinner #soup #zupa #obiad #żur #żurek #zakwas #miso #herbs #potatoes #ziemniaki #mushrooms #oystermushrooms #boczniaki #soysauce #honey #garlic #egg #jajko #vege #simple #homemade #tasty
Świętuj z nami #MiedzynardowyDzienHummusu , który obchodzimy właśnie dziś -13 maja!
Przygotuj ten pyszny dip według przepisu, który znajdziesz w bio naszego profilu.
🥣🍋🌿🧄🧂
Z pewnością przyda Ci się cieciorka z puszki Harvest Best - dostępna #TylkoWNetto w super cenie: 2,59 zł.#przepis #hummus #wege #vegan #Netto #NettoPolska
13 maja – świętujemy Międzynarodowy Dzień Hummusu! 📅
Czy wiesz, dlaczego warto regularnie sięgać po tę pyszną przekąskę? Oto kilka powodów:👉 Bogactwo białka - hummus zrobiony głównie z ciecierzycy jest świetnym źródłem białka roślinnego (dla wegetarian i wegan).
👉 Zdrowe tłuszcze - dzięki składnikom takim jak tahini (pasta sezamowa) i oliwa z oliwek, hummus dostarcza tłuszczów, które wspierają zdrowie serca.
👉 Wysoka zawartość błonnika - hummus to doskonałe źródło błonnika, który pomaga w trawieniu i może przyczynić się do lepszego regulowania poziomu cukru we krwi.
👉 Łatwość przygotowania - przekąskę możesz łatwo przygotować w domu, dopasowując smak do swoich preferencji.
👉 Wszechstronność - możesz go jeść jako dip do warzyw, dodatek do sałatek czy smarowidło do kanapek.
Jak najlepiej świętować ten dzień?
Zrobić domowy hummus! Zainspiruj się naszymi przepisami: https://www.kohersen.pl/przepis?p=326&nazwa=Tradycyjny_Hummus lub https://www.kohersen.pl/przepis?p=355&nazwa=Hummus_z_burakiem.#kohersen #hummus #przepis #gotowanie #kuchnia
🤔 Kiedy ostatnio jadłeś/aś curry? Poznaj naszą propozycję na wegańską wersję tego dania – curry z fasolą i tofu w Sosie Patak's Balti! 🌱🔥
👉 Składniki:
• 400 g tofu naturalnego
• 1 ząbek czosnku
• 1-2 papryczki chilli
• 1 cebula
• 400 g ugotowanej białej fasoli (waga po odsączeniu)
• 1 słoik Sosu Patak’s Balti
• sól do smaku
• olej do smażenia
👉Do posypania: piórka czerwonej cebuli, nać kolendry
⏰ Wykonanie:
- Tofu mocno odciśnij, pokrój w sporą kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj tofu i smaż z każdej strony na złoty kolor. Przełóż na talerz.
- Czosnek i chilli drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć czosnek, chilli i cebulę smaż przez około 3 minuty. Następnie dodaj fasolę i tofu, wlej zawartość słoika z sosem i dopraw do smaku solą. Na koniec podgrzewaj przez kilka minut.
- Curry nałóż do misek, posyp natką kolendry i czerwoną cebulą.
#kuchniaindyjska #przepis #pataks #curry
• kuchnia indyjska • przepis • gotowanie • pataks • wege • wegetarianizm • azjatyckie jedzenie • curry • obiad •
💚Wiosna zawitała w pełni, a z nią wszechobecna zieleń! Dlatego mamy dla Was propozycję zielonego talerza z Blue Dragon Chow Mein. Czy wspomnieliśmy, że jest to 100% wegański przepis? 🌱
👉 Składniki:
• 150 g makaronu chow mein
• 100 g tofu
• 150 g pieczarek
• 150 g brokułu
• 100 g świeżego szpinaku
• 1 saszetka Sosu Blue Dragon Chow Mein
• migdały w płatkach
• 1 łyżka oleju sezamowego
⏰ Wykonanie:
- Makaron ugotuj, odcedź, przełóż do misek.
- Tofu pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj tofu, podsmaż 3-4 minuty, aż nabierze złotego koloru. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i brokuł, smaż 7-10 minut.
- Na koniec dodaj Sos Blue Dragon Chow Mein, wymieszaj, dodaj szpinak i podsmaż jeszcze 3-4 minuty. Wyłóż na makaron, posyp migdałami w płatkach.
#bluedragon #kuchniaazjatycka #weganizm #tofu #przepis #vegan #veganism #makaron
• azjatyckie jedzenie • blue dragon • chow mein • kuchnia azjatycka • weganizm • tofu • szpinak • brokuły • makaron •
Ach wiosna! O tej porze roku uwielbiam lekkie i zdrowe przepisy ze świeżych warzyw. 💚 Właśnie dlatego sprawdzam wciąż nowe dania i tak trafiłam na tę pyszną zupę z cukinii, którą podaję z grzankami, zrobionymi z klusek na parze. 😋Jest to przepis na sytuację, kiedy w lodówce jest pustka i musisz wykombinować obiad z kilku składników! 🙈
👇 Łapcie przepis:
Składniki:
1 opakowanie klusek na parze Jawo
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
5 ziemniaków
1 kostka rosołowa + 1l wrzątku lub 1l bulionu drobiowego
pęczek koperku
65 ml śmietanki kokosowej lub zwykłej 30%Przygotowanie:
KLUSKI NA PARZE:
Kluski przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy sitko do gotowania na parze i układamy zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia. Każdą z klusek kroimy na minikanapeczki. Rozgrzewamy patelnię teflonową i podpiekamy kanapeczki z każdej strony.ZUPA Z CUKINII:
Rozgrzewamy oliwę i dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy z odrobiną soli na bardzo małym ogniu. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebulki i podsmażamy na niedużym ogniu kolejne 10 minut. Wlewamy bulion i od momentu wrzenia gotujemy 7 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i gotujemy kolejne 7-10 minut. Należy sprawdzić w trakcie gotowania czy ziemniaki są już miękkie, nie dopuszczamy do rozgotowania. Ściągamy z ognia, dodajemy posiekany koperek i śmietankę. Dokładnie mieszamy.
SPOSÓB PODANIA:
Zupę nalewamy do miseczek i podajemy z grzankami z klusek na parze. Danie możemy ozdobić gałązką koperku.#jawolewdomu #jawo #przepisy #wege #vegan #bezmiesa
𝕊𝕒ł𝕒𝕥𝕜𝕒 𝕫 𝕘𝕣𝕦𝕤𝕫𝕜𝕒̨ , 𝔻𝕊 𝕏𝕏 𝕠𝕕𝕔. 𝟛𝟝
Z ogródka przenosimy się prosto do kuchni i dania z grillowego rusztu zamieniamy na pełną kolorów sałatkę!🥗 Co powiecie na połączenie świeżej rukoli, chrupiących orzechów włoskich i grzanek wraz z soczystymi gruszkami, które podsmażone na oliwie nabierają wyjątkowej słodyczy?🍐🌿
Ciekawym urozmaiceniem tej sałatki jest dodatek zmiażdżonego w moździerzu Pieprzu kolorowego Prymat, którego odświeżający aromat, lekko piekący smak i gruboziarnista struktura, idealnie wykańczają danie czyniąc je wyjątkowym.💚
Taka sałatka idealnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Skusicie się?
Przepis znajdziecie w linku w opisie BIO ⬆️⬆️
#doradcasmaku #przepisdnia #sałatkazrukoli #sałatka #rukola #orzechy #gruszki #pieprzkolorowy #salad #wege #wegetariańska #przepiswege
Doradca Smaku sałatka przepis salad wege
ZOBACZ KONIECZNIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?