Konkurs kulinarny to podstawa każdego Dnia Europejskiego w I LO im. Kruczkowskiego. W tym roku młodzież nastawiła się na kuchnie słowiańskie, przygotowując specjalności śląskie, polskie, rosyjskie, ukraińskie i bułgarskie. Zachód reprezentowany był przez menu włoskie i greckie. Pierwsze miejsce jury przyznało stołowi śląskiemu, drugie ukraińskiemu, trzecie rosyjskiemu.
W programie Dnia był również konkurs wiedzy o Unii Europejskiej. Należało orientować się w programach unijnych, filarach UE, skrótach, rozmaitych konwencjach i ich postanowieniach... Najlepsi w tej dziedzinie okazali się uczniowie z klasy menadżerskiej: Anita Zawadzka, Michalina Kosmala i Kinga Grzeszczuk. Drugie miejsce zajęli czwartoklasiści: Kasia Różycka, Maciek Tuchorski i Marta Mądra, trzecie - trzecioklasiści Adam Prusakiewicz, Michał Suter i Magdalena Ogłodek.
Uczniowie wymyślali ponadto plakat reklamujący Polskę w Unii Europejskiej. Tu największą pomysłowością i talentem błysnęli Magdalena Masny, Przemek Kilimnik, Piotr Nawrot, Radek Kazimierczak i Łukasz Sopala (ex aequo I miejsce). Ostatnim konkursem tego dnia był konkurs na dekorację i ozdoby świąteczne. Wygrały aniołki z masy solnej Doroty Stalmach. Drugie miejsce zdobyły aniołki wykonane na szydełku przez Kingę Powroźnik, haftowane woreczki na prezenty Joanny Siergiej i malowidła na szkle Artura Pawłowskiego. Trzecie miejsce zajęła Dorota Turek, autorka bombek robionych haftem Richelieu.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?