-Te jasne punkty to martwe drożdże. Komórki drożdży obumierają pod wpływem stresu, jaki powodują w nich siły ścinające, które powstają w trakcie przetłaczania rurociągami, wysokie ciśnienie, temperatura, wysokie stężenie alkoholu lub dwutlenku węgla – tłumaczy Mateusz Korzec, piwowar piwnic w tyskim browarze.
Martwe drożdże identyfikowane są za pomocą takich metod jak łańcuch metylenowy albo – bardziej zaawansowana metoda – z barwnikami fluorescencyjmi.
- Jeśli liczba martwych komórek w takiej gęstwie drożdżowej dojdzie do pewnego poziomu (np. 5 proc.), to takie drożdże trafiają do dalszej przeróbki już poza browarem. Mogą być wykorzystane jako pasza dla zwierząt, w przemyśle farmaceutycznym, jako źródło witamin (np. B), można je wykorzystywać w przemyśle spożywczym. W Anglii jest takie smarowidło z przepracowanych drożdży (marmite), bardzo specyficzne, o konsystencji nutelli i smaku maggi – dodaje Mateusz Korzec.
- Drożdże sprowadzane są do browaru w niewielkich kostkach agarowych, a potem rozmnaża się je w naszym laboratorium do kilku miliardów komórek. Jak je namnożymy, to są przekazywane na fermentację i zaszczepiamy je do brzeczki fermentującej – tłumaczy inny pracownik laboratorium, Mariusz Janak.
Jest to jedno ze stoisk Piwnej Strefy Eksperymentalnej. Przy innym można poznać smak brzeczki oraz słodów, degustować piwa, poznać wady piwa i wiele innych ciekawych rzeczy na temat tego najstarszego napoju świata.
SZCZEGÓŁY PROGRAMU INDUSTRIADY 2014 w TYCHACH - TUTAJ
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?