Podstawą diety dla ciężarnych chorych na cukrzycę są produkty dostarczające węglowodanów złożonych, dzięki którym łatwiej jest kontrolować stężenie glukozy we krwi. Przyszła mama powinna spożywać małe, lekkostrawne posiłki, a łączna dawka kalorii nie powinna wynosić więcej niż 2200 kalorii dziennie. Odstępy między kolejnymi posiłkami powinny być stosunkowo krótkie (2-3 godziny), by nie dopuścić do nadmiernego spadku poziomu cukru we krwi. Przed snem należy zjeść lekkie danie (jabłko, jogurt).
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?