Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mamy coraz większą świadomość na temat kosztu, jaki planeta...
fot. pixbay.com

Dieta klimatyczna, rolnictwo regeneratywne czy nostalgia food to nowe trendy w żywieniu 2022. Ma być zero waste

Dieta „klimatyczna”

Mamy coraz większą świadomość na temat kosztu, jaki planeta ponosi w procesie produkcji jedzenia. Jest to nie tylko ślad węglowy pochodzący z transportu, ale również ze zużycia wody, energii czy ziemi. Niektóre produkty posiadają mniejszy ślad, inne większy.

Mając jednak na uwadze wpływ jedzenia na środowisko, będziemy chcieli dokonywać świadomych wyborów. Właśnie dlatego normalizacja roślinnej żywności może rosnąć w siłę.

Już teraz sprzedaż roślinnych zamienników produktów zwierzęcych w niektórych krajach skoczyła o kilkaset procent — w USA nawet o 140%. Cel jest dość prosty: pokazać, że posiłki bogate w roślinne produkty nie są gorsze od tych, w których przeważają te zwierzęce. Będziemy poszukiwać równowagi między spożyciem mięsa czy nabiału. Sporo osób stawia już na fleksitarianizm czy reduktarianizm, a w tym roku liczba miłośników tego trendu powiększy się.

Zobacz również

Wybory samorządowe 2024. Kandydaci na burmistrza Pszowa. Jest ich tylko dwoje

Wybory samorządowe 2024. Kandydaci na burmistrza Pszowa. Jest ich tylko dwoje

Wybory do rady miasta Gorzowa. Oto kandydaci i ulice w okręgu nr 2

Wybory do rady miasta Gorzowa. Oto kandydaci i ulice w okręgu nr 2

Polecamy

Chleb do żurku. Rarytas, który wzmacnia smak zupy. Jak upiec go w domu?

Chleb do żurku. Rarytas, który wzmacnia smak zupy. Jak upiec go w domu?

Nadchodzi rewolucja w systemie iPhone'ów. Zobacz, co już wiemy o iOS 18

Nadchodzi rewolucja w systemie iPhone'ów. Zobacz, co już wiemy o iOS 18

Jak zarabiać na YouTube Shorts? Wyjaśniamy, w jaki sposób zacząć publikować

Jak zarabiać na YouTube Shorts? Wyjaśniamy, w jaki sposób zacząć publikować