Zobacz zdjęcia - kliknij TUTAJ!
Festyn Chleba. Dobre jedzenie i porywające koncerty. Zobaczcie zdjęcia
W przeszłości piekarzem nie mógł być ktoś, kto miał w rodzinie... grabarza czy kata. Piekarzem nie mógł być ktoś z nieprawego łoża
- mówił Piotr Matuszek z Archiwum Państwowego w Katowicach.
Wreszcie piekarzem nie można było być samodzielnie. Do 1809 r. każdy piekarz musiał należeć do cechu. Na ziemi pszczyńskiej cechy były w Pszczynie, Mikołowie i Bieruniu, jedynych trzech miastach na tym obszarze.
- Tychy były wówczas wsią, choć miały 9 tys. mieszkańców i były drugą co do wielkości miejscowością w państwie pszczyńskim. Największy był Mikołów, który miał 11 tys. mieszkańców. Pszczyna - stolica tego państwa - liczyła wówczas 7 tys., a Bieruń - 3 tys. - mówił Piotr Matuszek.
I każdy piekarz tyski musiał być zrzeszony w cechu w Mikołowie, Pszczynie lub Bieruniu.
W 1809 r. zniesiono obowiązek przynależności do cechu. Odtąd do cechu należał tylko ten, kto chciał.
Najstarsza piekarnia w Tychach
Z wykładu Piotra Matuszka o tyskich piekarzach wynikało, że jedyną piekarnią, w której chleb wypieka się według rodzinnej receptury sprzed 100 lat jest piekarnia Adama Żogały na Wygorzelu.
Adam Żogała jest synem i wnukiem piekarzy. Obecnie prowadzi piekarnię z synem Michałem, który jest czwartym pokoleniem piekarzy w rodzinie Żogałów.
Piekarnię założył w 1912 r. Johan Żogała, który zawodu piekarza nauczył się pod Lipskiem.
Do degustacji były chleby od Żogały, ale także od Broncla, od Miszteli, od Jaworka, od Przewoźnika, z piekarni Borowa..., a także chleby pieczone w domu.
Pieczenie chleba tylko przy ładnej pogodzie i dobrej atmosferze w domu
Na konkurs zgłoszono 15 przepisów na domowy chleb, najczęściej na zakwasie. Ich realizacja jest pracochłonna, ale zdecydowanie warto, choć chleby z tych tradycyjnych piekarni są naprawdę wyśmienite.
Wśród przepisów był jeden z takim wstępem:
"Urodziłam się w maleńkiej wsi na ziemi kieleckiej. Drogę do kromki chleba znam od przygotowania odpowiednio ziemi jesienią pod zasiew żyta. Chleb regularnie piekłam w wieku 14-18 lat. Piekłam chleb zawsze przy ładnej pogodzie i dobrej atmosferze w domu".
Chleb na piwie
Jednym z nietypowych przepisów był przepis na chleb na piwie. Bardzo prosty. Potrzeba 2 szklanek razowej mąki pszennej, 2 szklanek mąki pszennej, szklanki wrzątku, szklanki ciemnego piwa, łyżkę miodu, opakowanie drożdży instant oraz 1-1,5 łyżeczki soli. Wszystko wymieszać, wyrobić przez 20 minut, odstawić na kwadrans do wyrośnięcia i piec przez 50-60 minut w temperaturze ok. 220 stopni Celsjusza.
Najlepszy chleb to ten na zakwasie
Oczywiście, najzdrowszy jest chleb na zakwasie. "Mogą go jeść nawet chorzy na celiakię", czytamy na wystawie.
Raisa Misztela, Ściernianeczki i UTWTychy Live Muic
Nie mogło być Festynu Chleba bez degustacji. Chleba starczyło dla wszystkich. A jak festyn, to i muzyka. Wystąpił zespół folklorystyczny Ściernianeczki z Bierunia. Był występ zespołu UTW Tychy Live Music. Swoje największe przeboje zaśpiewała Raisa Misztela, finalistka programu "The voice senior", nawet porywając publiczność do tańca.
Leśnicy w Szczecinku rozdają sadzonki. Akcja sadziMy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?