MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Remonty i korki w Krakowie. Barska się zmienia w drogę do hotelu i inne nowe remonty

Remonty i korki w Krakowie. Barska się zmienia w drogę do hotelu i inne nowe remonty

Horoskop na piątek dla wszystkich znaków zodiaku

Horoskop na piątek dla wszystkich znaków zodiaku

Polecamy

Kolejny poszukiwany zatrzymany przez Śląskich "łowców głów"

Kolejny poszukiwany zatrzymany przez Śląskich "łowców głów"

O krok od tragedii w Wilamowicach! 42-latek próbował zastrzelić 60-latka

O krok od tragedii w Wilamowicach! 42-latek próbował zastrzelić 60-latka

Pijany 43-latek potrącił na skuterze młodą dziewczynkę. Grożą mu dwa lata więzienia

Pijany 43-latek potrącił na skuterze młodą dziewczynkę. Grożą mu dwa lata więzienia