5 z 6
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Owoce i warzywa stanowią jedne z najlepszych źródeł witamin...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/6f/39/6391e1a5d763b_o_large.jpg)
fot. bondd/123RF
Jak obniżyć wysoki cholesterol? Tak w naturalny sposób zmniejszysz ryzyko rozwoju miażdżycy. Wypróbuj produkty na obniżenie cholesterolu
Świeże owoce i warzywa
Owoce i warzywa stanowią jedne z najlepszych źródeł witamin i antyoksydantów. Zaleca się, aby codziennie spożywać minimum 500 g tych produktów, z czego 300 g powinny stanowić różnego rodzaju warzywa, a 200 g – owoce. Składnikami zawartymi w owocach i warzywach, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu są: witamina E i B6. Dodatkowo produkty te zawierają błonnik pokarmowy, dzięki czemu przyspieszają transport treści pokarmowej w dalsze części jelita, a tym samym zmniejszają ilość wchłanianego cholesterolu.
Wśród najlepszych warzyw na cholesterol wymienia się karczocha, który obfituje w cynarynę i luteolinę, czyli związki zwiększające wydzielanie cholesterolu wraz z żółcią.