Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jakie wino do ryby? Sprawdź, by nie popełnić gafy

Redakcja
materiały prasowe
Zbliżające się święta to czas rodzinnych spotkań. Wielu z nas spędzi ten czas przy kominku, z kieliszkiem wina. Jak dobrać wino do ryby? Sprawdź, by nie popełnić gafy.

Zobacz: Przepisy na Wigilię. Sprawdź, co polecają blogerki kulinarne [przepisy świąteczne]

Nie wiesz, jakie wino wybrać do ryby lub innych świątecznych dań? Przeczytaj nasz poradnik.

Najprostszą zasadą przy kupnie wina jest dobór ciężkich win do ciężkich dań i na odwrót: im potrawa lżejsza, tym lżejsze wino powinno jej towarzyszyć. Kolejną regułą podstawową jest pilnowanie, aby w trakcie biesiadowania butelki były otwierane od najmłodszej. Odkorkowanie najstarszej przypadnie wtedy na zwieńczenie wieczoru.

Wino na Wigilię

W Wigilię na stole królują ryby. Doskonałym towarzystwem do tradycyjnego karpia czy śledzi będą wina ze szczepu riesling lub chardonnay.

– Sprawdzi się tutaj zarówno ekologiczny i koszerny Faust Riesling Kabinett, jak również Spätlese Trocken, wytrawne wino z późnych zbiorów. Jest pełne, mineralne i ziemiste. Wyczujemy w nim akcenty przypraw korzennych. Dodatkowo butelka z ryflowanego szkła będzie się pięknie prezentować na stole – mówi Marica Nycz, ekspert ze sklepu Kondrat Wina Wybrane w Katowicach.

Z kolei wybierając chardonnay warto sięgnąć po pozycje z Nowego Świata, np. Leyda Chardonnay Single Vineyard Falaris Hill czy De Martino Estate Chardonnay Maipo Valley. Te wina sprawdzą się także w przypadku pierogów z różnego rodzaju farszem. Do tych dań możemy również zaproponować wina ze szczepu pinot noir czy monastrell.

Wino na Boże Narodzenie

Po Wigilii nadchodzi pełnia smaków i aromatów mięsnych dań. Do tych ciężkich potraw najlepiej pasuje wytrawne wino czerwone, o cięższej teksturze, bogate w taniny. Na pewno sprawdzą się szczepy cabernet sauvignon, malbec czy shiraz oraz ich kupaże.

- Pamiętajmy, że nie ma jednego obowiązującego połączenia, dlatego miejmy odwagę zaufać intuicji. Jeśli jednak nie jesteśmy pewni albo chcemy spróbować czegoś zupełnie nowego, zapytajmy sommeliera – mówi Marica Nycz.

Dla wielu osób święta to przede wszystkim łakocie: ciasta, desery i owoce. Do pierników, makowców, kutii oraz innych słodkości pasują lżejsze słodkie wina. Eksperci polecają na przykład węgierskie tokaje, wina musujące, a także silną reprezentację słodkich win z Bordeaux z Château Lange Sauternes na czele.

- Doskonałe wino, które pachnie suszonymi owocami, cytrusami i przyprawami korzennymi. Finał jest lekko orzechowy. Co ciekawe, świetnie pasuje też do pasztetu czy sera pleśniowego. Jest dowodem na to, że warto eksperymentować – mówi Marica Nycz.

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto