Mięso to ważny element zdrowej diety, ale w przypadku schorzeń układu sercowo-naczyniowego konieczne jest zwykle zmodyfikowanie jego udziału w jadłospisie. Osoby dotknięte chorobami krążenia powinny zrezygnować z tłustych mięs i wędlin, by w ten sposób uniknąć niepotrzebnego wzrostu stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ponadto wskazane jest ograniczenie ilości tłuszczów używanych podczas przyrządzania potraw – zamiast smażyć mięso na patelni, można je upiec lub grillować. Najzdrowszym wyborem dla chorych na serce jest drób oraz chude partie wieprzowiny lub wołowiny.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?