Misztela - cukiernia i piekarnia po remoncie. Jakie nowości? [ZDJĘCIA]

JOL
Józef Misztela z pracownicami
Józef Misztela z pracownicami Jolanta Pierończyk
Misztela - cukiernia i piekarnia po remoncie. 30 września miną dokładnie 24 lata od otwarcia tego obiektu.. W tym roku przeszedł gruntowny remont i całkowicie zmienił wygląd.

24-letnie cukiernia i piekarnia Misztela w Tychach przeszły prawdziwą metamorfozę. Została tylko załoga i piec, a i on zmienił miejsce. Poza tym wszystko jest nowe, od sufitu, po podłogę i ściany.

- _Stary piec, ceramiczny, szamotowy jest niezastąpiony do wypieku chleba, natomiast niemożliwe było w nim pieczenie ciast bezowych _– mówi właściciel Józef Misztela. Do wypieków cukierniczych zakupiono piec elektryczny.

I od razu włączyliśmy do naszej oferty torty bezowe – cieszy się Regina Misztela, córka właściciela, która zajmuje się tu cukiernictwem, tortami weselnymi i urządzaniem słodkich kącików w salach weselnych. Wśród nowości jest nie tylko tort bezowy, ale także torty pistacjowy, truflowo-orzechowy, chałwowy, malibu.
- Wszystko na naturalnych produktach. Żadnych czekoladopodobnych wyrobów. Mamy prawdziwą czekoladę belgijską. Jak trzeba spirytus, to dajemy prawdziwy spirytus, jak tort malibu, to z prawdziwym likierem – zaznacza Regina.

Druga córka Misztelów, Marlena, zajmuje się dystrybucją, marketingiem, standardami w firmie. Bo „Misztela” to firma rodzinna. Córki wrastały w nią, wykonując w niej różne funkcje.

- Dzięki temu wiem, kiedy pracownik ma prawo być już zmęczony – mówi Regina.
Firma liczy 25 osób, z których prawie wszyscy są tu od początku.
- Znamy ich radości i smutki, znamy sukcesy i problemy rodzinne - mówi Marlena. – Jesteśmy bardzo zgranym zespołem. Z takimi oddanymi pracownikami można naprawdę wiele osiągnąć.

W piekarni i cukierni „Misztela’ pojawiła się też jeszcze jedna nowość: kawa i stoliki, przy których można ją wypić.
Niezmienny jest natomiast chleb. Tu nowości nie ma. jest to co było. I – jak zapewnia właściciel – ta sama gwarancja, że wszystko jest na naturalnym zakwasie, w którym nie ma grama chemii.

I jak zawsze chleb z poprzedniego dnia sprzedajemy za pół ceny, a bezdomnym dajemy za darmo. Cieszę się, że jestem po tej stronie, która może się dzielić z innymi

– mówi Józef Misztela.
Cukiernia i piekarnia „Misztela” honoruje też karty „3+ Liczna Rodzina”. Ich posiadacze mają tu 20 proc. upustu na wszystkie towary

Sklepowy patriotyzm, to polska specjalność.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie