MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najzdrowsze jajka wielkanocne. Pyszne jajka na świąteczne śniadanie przygotujesz według naszych przepisów. To nie tylko jajka faszerowane!

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Jajka to produkt zdrowy i wartościowy. Dobrze jest jeść je regularnie, ale z umiarem. Większości osób nie zaszkodzi jednak spróbowanie od święta kilku dań jajecznych. 

Sprawdź pomysły na jajka w pysznych i zdrowych wersjach. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.  

Na zdjęciu: sandwicze z jajek na twardo przełożone żółtym serem, pomidorem, sałatą i podsmażonym bekonem, osączonym z tłuszczu. W zdrowszej wersji ser warto zastąpić wędzonym tofu, a bekon – kawałkiem pieczonej lub marynowanej papryki.
Jajka to produkt zdrowy i wartościowy. Dobrze jest jeść je regularnie, ale z umiarem. Większości osób nie zaszkodzi jednak spróbowanie od święta kilku dań jajecznych. Sprawdź pomysły na jajka w pysznych i zdrowych wersjach. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Na zdjęciu: sandwicze z jajek na twardo przełożone żółtym serem, pomidorem, sałatą i podsmażonym bekonem, osączonym z tłuszczu. W zdrowszej wersji ser warto zastąpić wędzonym tofu, a bekon – kawałkiem pieczonej lub marynowanej papryki. duskbabe/123RF
Jajka to król wielkanocnego stołu, a potraw z ich udziałem nie brakuje. Choć większość osób może jeść je nawet codziennie, a także nie odczuć skutków nadmiaru ten raz w roku, warto wybrać te najzdrowsze, które korzystnie wpłyną na organizm. Polecamy nasze przepisy na pyszne, atrakcyjne i przy tym zdrowe dania z jajek na odświętne śniadanie, które rozpoczyna Wielkanoc.

Spis treści

Jak podać jajka na śniadanie wielkanocne? Najlepsze pomysły

Nieodłącznym elementem wielkanocnego śniadania są jajka podawane na wszelkie możliwe sposoby – ugotowane na twardo i podane z majonezem jajecznym (i np. świeżym szczypiorkiem), faszerowane różnymi nadzieniami, w tym również wraz ze skorupką, a także podane w formie sałatki, zapiekane różnymi metodami, podane w koszulce, w muffinach czy w formie sandwicza. Możliwości jest naprawdę wiele!

Kliknij w zdjęcie i zobacz w naszej galerii, jak przyrządzić jajka na Wielkanoc, by były pyszne i zdrowe.

Jak zdrowo jeść jajka? Najlepiej z dobrymi dodatkami!

Jajka są zdrowe, choć oczywiście jedzone w rozsądnych ilościach. Najlepiej, gdy w daniach towarzyszą im bogate w antyoksydanty świeże warzywa i zioła, a także przyprawy, które także są ich źródłem. W ten sposób jajecznych dań można zjeść więcej, a przy tym lżej i korzystniej dla organizmu.

Warto pamiętać, że jajka nie szkodzą sercu, jak to kiedyś sugerowano w związku ze sporą zawartością cholesterolu. Wykazano bowiem, że jego poziom we krwi tylko w ok. 1/5 zależy od diety, a reszta tego składnika jest stale wytwarzana w wątrobie i jelitach. Na stężenie cholesterolu we krwi wpływa zaś głównie stan metaboliczny organizmu. Osoby zdrowe mogą pozwolić sobie na jedzenie jajka nawet codziennie, choć w okresie przed Wielkanocą warto zostawić sobie ich tygodniowy limit na świąteczne śniadanie, bo na jednej sztuce na pewno się nie skończy.

Dowiedz się więcej na temat:

Pocieszający jest też fakt, że dzisiejsze jaja kurze zawierają o 10 proc. mniej cholesterolu niż jeszcze 30 lat temu. Mają przy tym o 1/5 mniej tłuszczu w postaci nasyconych kwasów tłuszczowych i dostarczają o 13 procent mniej kalorii. Są też bogatsze w rozpuszczalną w tłuszczach witaminę D oraz cenny pierwiastek antyoksydacyjny, jakim jest selen.

Regularna konsumpcja jajek wpływa korzystnie na organizm, m.in. wspomaga metabolizm, obniża poziom glukozy na czczo i cholesterolu we krwi – parametrów, od których zależy rozwój cukrzycy tupu 2 i miażdżycy. Pomaga przy tym utrzymać mniejszy poziom stanu zapalnego w organizmie i niższą masę ciała. Właśnie dlatego warto sięgać po jajka nie tylko od święta.

Przeczytaj także:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Przygotuj się do Wielkanocy!

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najzdrowsze jajka wielkanocne. Pyszne jajka na świąteczne śniadanie przygotujesz według naszych przepisów. To nie tylko jajka faszerowane! - Strona Zdrowia

Wróć na tychy.naszemiasto.pl Nasze Miasto