Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Obłędny mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku. Przepis na najlepsze ciasto na święta. Tak pyszne, że palce lizać

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
To ciasto pokochasz od pierwszego gryza. Zobacz, jak zrobić mazurek z masą z mleka w proszku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
To ciasto pokochasz od pierwszego gryza. Zobacz, jak zrobić mazurek z masą z mleka w proszku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mazurek wielkanocny z masą z mleka w proszku to prawdziwy rarytas. Kruche, delikatne ciasto posmarowane jest przepysznym, mlecznym i delikatnie karmelowym kremem. Takie ciasto z pewnością posmakuje wszystkim i zniknie w oka mgnieniu. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i i wypróbuj przepis na mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku.

W skrócie:

Mam dla ciebie przepis na mazurek, który bardzo często przygotowuje się w moim domu na święta wielkanocne. Wyróżnia go przepyszna, słodka i karmelowa masa z mleka w proszku. To wyjątkowe słodkie ciasto, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Mazurek proponuję udekorować np. podprażonymi płatkami migdałowymi i kawałkami białej czekolady.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny mazurek wielkanocny z masą z mleka w proszku.

Przepis na mazurek z mlekiem w proszku

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na: małą blaszkę
poziom trudności: łatwy

Składniki:
ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g margaryny lub masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,

masa z mleka w proszku:

  • 100 g masła lub margaryny,
  • 100 g mleka w proszku,
  • 150 g cukru pudru,
  • 50 ml wody,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru waniliowego,
  • do dekoracji: biała czekolada, płatki migdałowe.

Jak zrobić mazurka wielkanocnego z masą z mleka w proszku?

  1. Mąkę posiekaj z zimnym masłem lub margaryną.
  2. Dodaj cukier puder i kwaśną śmietanę.
  3. Zagnieć ciasto. Jeśli masz czas, to schowaj je do lodówki na około pół godziny.
  4. Rozwałkuj ciasto i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrób wyższe boki ciasta.
  5. Ponakłuwaj ciasto widelcem w kilku miejscach, by równo rosło.
  6. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach.
  7. Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i wystudź.
  8. W garnuszku rozpuść masło.
  9. Do miski wsyp mleko w proszku i cukier puder, wlej wodę. Ubijaj, aż składniki się połączą.
  10. Nie przerywając ubijania, wlewaj rozpuszczone masło. Ubijaj na jednolitą masę.
  11. Jeszcze ciepły krem wylej na spód ciasta.
  12. Udekoruj np. groszkami z białej czekolady i podprażonymi płatkami migdałowymi.

Zobacz także inne nasze przepisy wielkanocne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Obłędny mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku. Przepis na najlepsze ciasto na święta. Tak pyszne, że palce lizać - Strona Kuchni

Wróć na tychy.naszemiasto.pl Nasze Miasto