Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pączki z lodami. Przepis idealny na tłusty czwartek

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Pączki można jeść na wiele sposobów.
Pączki można jeść na wiele sposobów. pxhere.com
Pączki z lodami to dość nietuzinkowa propozycja. Tradycyjne wypieki z oryginalnym nadzieniem zadowolą żądnych wrażeń łasuchów. Pyszne połączenie sprawdzi się na tłusty czwartek, choć taką przyjemność można zrobić sobie też bez większej okazji, po prostu w ramach kuchennych eksperymentów.

W skrócie

Przepis, wbrew pozorom, wcale nie jest bardziej skomplikowany niż ten, na pączki tradycyjne. Można nawet śmiało powiedzieć, że aż do etapu nadziewania jest wręcz... taki sam, ponieważ pączki napełnia się lodami już po usmażeniu. Choć przygotowywanie ciasta i smażenie są dość czasochłonne, zdecydowanie warto. Jeżeli nowość akurat nie przypadnie do gustu, to pozostałe kuleczki można wypełnić już bardziej tradycyjnie - powidłami, różą, dżemem, toffi albo bitą śmietaną.

Pączki z lodami - przepis

Liczba porcji: 20 sztuk.
Czas przygotowania: około 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej typ 450,
  • 50 gramów cukru (około 4 łyżek, 3 do ciasta, jedna do rozczynu),
  • 250 mililitrów pełnotłustego mleka,
  • 5 żółtek jajek,
  • 35 gramów świeżych drożdży,
  • laska wanilii bądź łyżeczka cukru waniliowego,
  • 60 gramów masła,
  • szczypta soli,
  • 30 mililitrów whisky (opcjonalnie)
  • 1 litr oleju,
    Dodatkowo:
  • 500 ml lodów waniliowych.

Jak przygotować pączki z nadzieniem z lodów?

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wybrać nasionka. Mleko zagotować z dodatkiem nasionek oraz pozostałą wanilią bądź opcjonalnie z łyżeczką cukru waniliowego. Pozostawić do przestudzenia, tak, by było ciepłe.
  2. Roztopić w rondelku masło i pozostawić do przestygnięcia. Wyjąć laskę wanilii.
  3. Przelać trzy łyżki mleka do miski. Dodać całe drożdże i łyżeczkę cukru oraz trzy łyżki mąki.
  4. Wymieszać składniki, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 20 minut.
  5. Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski. Dodać szczyptę soli i żółtka, resztę cukru i whisky, a także wyrośnięty rozczyn.
  6. Składniki należy wymieszać tak, by uformowały się w ciasto. Można to zrobić dłońmi bądź mikserem ze specjalnie do tego przeznaczonymi hakami. Podczas wyrabiania dodawać stopniowo roztopione masło.
  7. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  8. Ciasto wylać na blat posypany mąką i rozwałkować tak, by miało około 3 centymetry grubości. Szklanką wycinać koła. Pozostałe ciasto zagniatać i powtarzać czynność aż do zużycia całości.
  9. Pączki przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  10. W głębokim garnku rozgrzać olej. Pączki wrzucać pojedynczo. Smażyć po około 45 sekund na stronie.
  11. Pozostawić pączki do ostygnięcia.
  12. Lody przełożyć do rękawa cukierniczego. Wypełniać nimi pączki.

Jaki dodatki do pączków z lodami?

Pączki z lodami można podawać z różnymi dodatkami, które wzbogacą smak. Może być to bita śmietana, polewa czekoladowa, konfitura waniliowa bądź po prostu cukier puder. W niektórych kawiarniach pączki z lodami mają nieco inną formę. Gotowe kuleczki przecina się wzdłuż, pomiędzy dwie części nakłada się kulkę lodów, a całość zapieka w specjalnym urządzeniu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pączki z lodami. Przepis idealny na tłusty czwartek - Strona Kuchni

Wróć na tychy.naszemiasto.pl Nasze Miasto