Miejsce te wyposażone jest w lodówkę przeznaczoną do przechowywania produktów wrażliwych na temperaturę oraz regały i szafki na produkty suche. Szczegółowe zasady dotyczące korzystania z lodówki są zamieszczone na urządzeniu.
Jak mówią pomysłodawcy to miejsca, w których można przekazać innym nadwyżkę żywności - każdy też może z nich nieodpłatnie skorzystać. To też kolejny krok, poprzez który chcą pomóc w niemarnowaniu żywności.
Jadłodzielnia ma być otwarta codziennie od 6.00 do 22.00, na noc ma być zamykana. O porządek i czystość dbają wyznaczeni opiekunowie, ale także sami użytkownicy. Podobne inicjatywy istnieją już w wielu polskich miastach m.in. Bielawie, Kaliszu, Turku.
W uroczystym otwarciu nowej jadłodzielni udział wzięli Roman Żarnecki - prezes Fundacji CHOPS, Mieczysław Augustyn - senator RP, Irena Wiśniewska Smolarek - dyrektor Akcji Humanitarnej „Życie” oraz Aleksander Matwiejczuk - pastor Kościoła Zielonoświątkowego.
- Bardzo cieszy nas, że tworząc kolejne jadłodzielnie możemy liczyć na przychylność miast i wsparcie lokalnych zespołów i partnerów Fundacji. Dzięki ich zaangażowaniu nasze działania mają realne przełożenie na codzienność lokalnych społeczności – podkreśla Szymon Ulkowski Kierownik ds. e-Business i Komunikacji Europy Centralnej i Wschodniej w Nestlé Polska i dodaje – Mamy nadzieję, że stawiane przez nas jadłodzielnie nie tylko pomogą mieszkańcom miast dzielić się żywnością, ale także zwrócą ich uwagę na tak istotny problem, jakim jest marnowanie żywności w naszym kraju – istotny zarówno z perspektywy społecznej, jak i środowiska.
Nowa jadłodzielnia nie powstałaby bez wsparcia Fundacji CHOPS, której partnerzy i wolontariusze będą na co dzień doglądać punktu.
- Marnowanie żywności to duży problem w całej Polsce. Często wyrzucamy produkty, których nie zdążyliśmy zjeść na czas. A przecież dookoła jest mnóstwo potrzebujących, którym te produkty mogłyby pomóc, zanim przestaną nadawać się do spożycia. Jako Fundacja chcemy, aby lokalna społeczność miała możliwość sąsiedzkiego dzielenia się jedzeniem i wzajemnego wspierania, dzięki czemu możemy jednocześnie ograniczyć marnowanie żywności. Zaangażowanie się we współpracę z marką Winiary i wspólne otwieranie takich punktów w różnych miastach Polski umożliwia te działania. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią tego projektu - mówi Roman Żarnecki, Prezes Zarządu Fundacji CHOPS.
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?