Polecamy

Cukier i wyroby cukierniczeEksport cukru i wyrobów cukierniczych w okresie styczeń–listopad 2020 r © Fot. Łukasz Kaczanowski
[4/10]

Polskie hity eksportowe. Tymi produktami z polskich upraw i hodowli zajada się świat

Cukier i wyroby cukiernicze

Eksport cukru i wyrobów cukierniczych w okresie styczeń–listopad 2020 r. wygenerował przychód w wysokości 2,3 mld EUR, co stanowiło 7% wpływów ze sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski. Przychody z eksportu cukru i wyrobów cukierniczych były o 6% wyższe niż w analogicznym okresie 2019 r.

Największy udział (88%) w przychodach uzyskanych z eksportu tej grupy towarowej miały słodycze, których wartość wywozu w okresie jedenastu miesięcy 2020 r. osiągnęła 2 mld EUR i była o 6,5% wyższa niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Zajadają się nimi w Niemczech (476 mln EUR – 23% wartości eksportu słodyczy) oraz Wielkiej Brytanii (306 mln EUR – 15%).

Znacznie mniejsze przychody generowała sprzedaż do krajów trzecich, przede wszystkim do USA (75 mln EUR – 4%), do Federacji Rosyjskiej (66 mln EUR – 3%), na Ukrainę (65 mln EUR – 3%) i Arabii Saudyjskiej (34 mln EUR – 2%).




Sery i twarogi, słodycze, pieczarki, cebula, pomidory, mięso wieprzowe czy drobiowe - to niektóre z polskich eksportowych hitów. Żywnością z krajowych pól i hodowli zajadają się głównie Europejczycy, ale też mieszkańcy innych kontynentów, np. w Arabii Saudyjskiej, Izraelu, Hongkongu czy Ghanie.

Najnowsze wiadomości

reklama