MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Roszponka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Roszponka

Ta drobnolistna roślina jest wyjątkowo wartościową zieleniną w okresie zimowo-wiosennym. Jej smak jest dosyć neutralny, o lekko orzechowej nucie.

Właściwości
Roszponka jest nie tylko bogata w żelazo, ale także dostarczy naszemu organizmowi potas, wapń oraz witaminy C i A. Zielenina zawiera od trzech do czterech razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata siewna! Jej właściwości odżywcze znane są od setek lat.

Wykorzystanie w kuchni
Roszponka doskonale sprawdzi się w sałatkach. Smakowo będzie komponowała się z gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi.

Zobacz również

Jagiellonia zostanie dziś mistrzem? Scenariusze na sądną sobotę

Jagiellonia zostanie dziś mistrzem? Scenariusze na sądną sobotę

Byli premierzy, politycy, i były prezydent o 20-leciu Polski w UE i jej początkach

Byli premierzy, politycy, i były prezydent o 20-leciu Polski w UE i jej początkach

Polecamy

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja