18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis Czytelnika - Zakręcony torcik

Alek, Maria Wit
Zakręcony torcik orzechowy na weekend poleca Maria Wit z Uniwersytetu III Wieku w Raciborzu i Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych i Ich Rodzin w Nędzy.

Składniki na dwa cienkie biszkopty:
8 jajek, 8 łyżek cukru, 2 cukry wanilinowe, 10 łyżek mąki, 4 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:
400 g masła lub margaryny, 150 g cukru pudru, 2 cukry wanilinowe, 200g mielonych orzechów, 200 ml likieru orzechowego.

Ponadto do dekoracji:
polewa czekoladowa, połówki orzechów włoskich.

Wykonanie biszkoptu:
Jajka, cukry ubijamy na sztywno, łączymy z przesianą mąką z kakao i proszkiem, a potem rozdzielamy na dwie blaszki ok 36x28cm. Pieczemy 18 minut w 180 stopniach.

Krem: Tłuszcz z pudrem i cukrem wanilinowym mieszamy na puch, dodając po jednym żółtku. Potem mieszając dalej, wlewamy powolutku likier, dodajemy orzechy.

Formowanie tortu: biszkopty kroimy każdy na 3 lub 4 paski. Pierwszy pasek smarujemy kremem, zwijamy w rulon i stawiamy, następnie smarujemy kolejne paski i owijamy nimi stojący rulonik do wyczerpania produktów. Resztą kremu smarujemy boki i górę tortu, dekorujemy rozpuszczoną polewą i orzechami według uznania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na raciborz.naszemiasto.pl Nasze Miasto