Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na domowy chleb i bułki - według przepisu Ewy Wachowicz, Magdy Gessler i Anny Lewandowskiej

Olga Krzyżyk
Olga Krzyżyk
Pyszne przepisy na domowy chleb i bułki
Pyszne przepisy na domowy chleb i bułki Obraz Przemysław Trojan z Pixabay
Oto proste i pyszne przepisy na domowy chleb i bułki. Pachnący bochenek chleba możecie upiec w swoim domu. To wcale nie jest takie skomplikowane. Przygotowaliśmy kilka przepisów na różne chleby. I tak można upiec chleb owsiany lub chleb pełnoziarnisty według przepisu Ewy Wachowicz, albo domowy chleb Magdy Gessler. Sprawdziliśmy też, jak zrobić chleb bananowy i bezglutenowy chleb warzywny według przepisu Anny Lewandowskiej. Na koniec przedstawiamy sprawdzony przepis na szybkie bułki.

Jak w domu upiec chleb? To nie jest takie trudne. Przedstawiamy kilka przepisów na domowy chleb i bułki. Oto przepisy na chleb według Ewy Wachowicz, Magdy Gessler i Anny Lewandowskiej. Na koniec prezentujemy też szybki i prosty przepis na bułki z czterech składników.

Chleb owsiany według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki

  • 1 l - ciepłej wody
  • 50 g - drożdży
  • 1 łyżeczka - cukru
  • 2 łyżeczki - soli
  • 8 łyżek - płatków owsianych górskich
  • 1 kg - mąki pszennej
  • 1 garść - łuskanego słonecznika
  • 1 garść - siemienia lnianego
  • odrobina mleka
  • do dekoracji: łuskany słonecznik

Przygotowanie
Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut.
Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Posypać łuskanym słonecznikiem. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.

Chleb pełnoziarnisty według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki

  • ½ kg - mąki z pełnego przemiału
  • 4 łyżki - ziaren słonecznika
  • 4 łyżki - siekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki - otrębów owsianych
  • 4 łyżki - siemienia lnianego
  • 50 g - drożdży
  • ½ l - wody
  • 1 łyżeczka - cukru
  • 1 łyżeczka - soli
  • mleko do zwilżenia
  • czarnuszka do dekoracji

Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier. Zalać ciepłą wodą (100 ml), wymieszać i odstawić. Do miksera wsypać mąkę. Dodać ziarna słonecznika, orzechy włoskie, otręby i siemię lniane. Wlać ciepłą wodę (400 ml) oraz rozpuszczone drożdże. Posolić. Dokładnie wymieszać.

Przełożyć do prostokątnej formy (np. keksówki, 30 cm x 12 cm), natłuszczonej masłem lub smalcem gęsim i wysypanej mąką razową. Wierzch wyrównać i zwilżyć mlekiem. Posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C. Po 20-30 minutach podnieść temperaturę do 200 st. C i piec przez 1 godzinę.

Domowy chleb Magdy Gessler

Składniki
150 ml zakwasu żytniego
250 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki razowej
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczkę suszonych drożdży
1 łyżeczkę soli
3 łyżek pestek słonecznika
2 łyżki oliwy + oliwę do smarowania

Przygotowanie
W misce łączymy ze sobą zakwas, drożdże i ciepłą wodę. Następnie dodajemy sól, oliwę oraz mąkę pszenną i razową. To wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, a na koniec dodajemy pestki słonecznika. Następnie bierzemy kolejną miskę, którą smarujemy oliwą. Przekładamy do niej zgniecione ciasto i przykrywamy je natłuszczoną wcześniej folią spożywczą. Takie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło. Czas to ok. 2 godziny.

Gdy ciasto nam urośnie, to nadajemy mu kształt bochenka, który umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nasz bochenek smarujemy oliwą i lekko obsypujemy mąką. Znowu czekamy, aż nam ciasto wyrośnie. Tym razem odstawiamy je na ok. 1 godzinę.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni i wstawiamy do niego wyrośnięty bochenek. Całość pieczemy przez ok. 40 minut. I gotowe!

Nie przegap

Chleb bananowy według przepisu Anny Lewandowskiej

To zdrowy chleb domowej roboty z dodatkiem bananów.

Składniki

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 4 banany
  • 4 jajka
  • 150 g mąki owsianej
  • 150 g mąki gryczanej lub jaglanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia proszku do pieczenia
  • 2 garści rodzynek
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 100 g oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:
Banany, jajka, cukier i olej zblendować. Dodać suche składniki, na koniec mleko roślinne i wszystko wymieszałam. Ciasto przełożyćdo prostokątnej blaszki o długości około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb piec w 180 stopniach przez około 50 minut i pozostawić go w piekarniku do wystudzenia.

Zobacz koniecznie

Bezglutenowy chleb warzywny według Anny Lewandowskiej

Składniki (na 16 porcji)

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki babki płesznik lub błonnika witalnego
  • 1 duża cukinia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 duża marchewka
  • 1 szklanka dyni lub batatów
  • 4 jajka
  • 1/4 filiżanki oleju kokosowego
  • 1 łyżka suszonej papryki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej, morskiej lub jodowanej
  • do posypania: dowolne nasiona

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Połączyć w misce suche składniki. Warzywa dokładnie umyć i zetrzeć na tarce: cukinię ze skórką – na średnich oczkach, obraną marchew i obraną dynię. Do osobnej miski dodać jajka, olej kokosowy, starte warzywa i wszystko wymieszać. Połączyć z resztą składników i dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do prostokątnej foremki (ok. 25×10 cm). Piec około 60–70 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, a chleb zostawić w środku do wystygnięcia.

Prosty przepis na szybkie bułki z 4 składników

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła (ciepłego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie
W misce lub garnku łączymy ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiamy je rękami na gładkie ciasto. Następnie trzeba odrywać ciasto po kawałku i formułować średniej wielkości kulki. Nasze bułki układamy na blaszce - nie za blisko siebie - i je lekko spłaszczamy (wystarczy przygnieść je lekko ręką). Tak przygotowane bułki smarujemy na koniec mlekiem i możemy posypać ulubioną posypką - czarnuszką czy sezamem. W nagrzanym do 200 stopni piekarniku bułki pieczemy ok. 15-20 minut.

Do smaku możemy dodać też różne składniki. Wtedy po wyrobieniu ciasta dodajemy np. sól, czosnek, ser żółty lub oregano lub inne przyprawy, na jakie mamy ochotę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chorzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto