"Chlebie żywy, który zstąpiłeś z nieba i w Komunii świętej dajesz życie światu, pobłogosław ten chleb i wszelkie świąteczne pieczywo na pamiątkę chleba, którym nakarmiłeś lud słuchający Ciebie wytrwale na pustkowiu i który po swym zmartwychwstaniu przygotowałeś nad jeziorem dla swoich uczniów.
Baranku Boży, który zwyciężyłeś zło i obmyłeś świat z grzechów, pobłogosław to mięso, wędliny i wszelkie pokarmy, które będziemy jedli na pamiątkę Baranka paschalnego i świątecznych potraw, które Ty spożyłeś z apostołami na Ostatniej Wieczerzy. Pobłogosław także sól, aby chroniła nas od zepsucia.
Chryste, życie i Zmartwychwstanie nasze, pobłogosław te jajka, znak nowego życia, abyśmy dzieląc się nimi w gronie rodziny, bliskich i gości, mogli się także dzielić wzajemnie radością z tego, że jesteś z nami. Daj nam wszystkim dojść do wiecznej uczty Twojej tam, gdzie Ty żyjesz i królujesz na wieku wieków" - mówił ks. Damian Gatnar, błogosławiąc zawartość koszyczków.
Święcenie pokarmów w skansenie pszczyńskim, którego pełna nazwa brzmi Zagroda Wsi Pszczyńskiej, to dość młoda tradycja. Tak młoda, że organizatorzy obawiali się, iż dwuletnia przerwa spowodowana pandemią mogła wymazać ją z pamięci.
Nie wymazała. I nawet przedpołudniowy deszcz nie odstraszył chętnych do poświęcenia swoich pokarmów w tym szczególnym miejscu pod zabytkową kapliczką z Poręby.
Nagrodą za gotowość do udziału w tym wydarzeniu było rozpogodzenie, a nawet słońce na koniec święcenia.
Tradycją jest potem spacer po skansenie, który wygląda wyjątkowo pięknie w tej odradzającej się zieleni.
echodnia.euNowa fantastyczna atrakcja w Podziemnej Trasie Turystycznej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?