MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym zalecane...
fot. simpson33/123RF

Ta dieta jest odpowiednia dla chorych na cukrzycę lub insulinooporność. Poznaj korzyści płynące z diety o niskim indeksie glikemicznym

Stabilizacja stężenia glukozy we krwi

Stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym zalecane jest przede wszystkim chorym na cukrzycę lub insulinooporność. Należy jednak pamiętać, że każda obróbka mechaniczna lub termiczna (krojenie, rozdrabnianie, gotowanie) może zwiększać IG produktów.

Dieta z niskim indeksem pozwala na stopniowy wzrost stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju hiperglikemii.

W licznych badaniach zaobserwowano, że taki sposób żywienia uwrażliwia komórki na insulinę, co korzystnie wpływa na samopoczucie chorych na insulinooporność.

Zobacz również

Znamy pierwszego finalistę turnieju w stolicy Włoch. Walka do samego końca

Znamy pierwszego finalistę turnieju w stolicy Włoch. Walka do samego końca

Skrót meczu Stal - Pogoń. Kochalski zamurował bramkę

Skrót meczu Stal - Pogoń. Kochalski zamurował bramkę

Polecamy

Za jedyne 4 zł pozbędziesz się pryszczy i przebarwień. Wypróbuj kosmetyk z apteki

HIT DNIA
Za jedyne 4 zł pozbędziesz się pryszczy i przebarwień. Wypróbuj kosmetyk z apteki

Uczniowie po egzaminie ósmoklasisty z angielskiego: „Był tak łatwy, że aż śmieszne”

Uczniowie po egzaminie ósmoklasisty z angielskiego: „Był tak łatwy, że aż śmieszne”

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę