Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Badania potwierdzają, że spożywanie miodu obniża poziom...
fot. rawpixel.com/Freepik

Ta pasta to samo dobro! Jest nie tylko pyszna, ale ma zbawienne działanie na serce oraz skórę. Możesz ją jeść, pić i aplikować na skórę

Miód i cynamon na za wysoki poziom cholesterolu

Badania potwierdzają, że spożywanie miodu obniża poziom cholesterolu LDL (złego) o 6-do 11 proc., a poziom trójglicerydów nawet o 11 proc. Jednocześnie miód może również podnosić poziom „dobrego” cholesterolu o około 3 proc.

Z kolei jedna dzienna dawka cynamonu obniżyła poziom cholesterolu całkowitego średnio o 16 mg/dl, cholesterolu LDL (złego) o 9 mg/dl i trójglicerydów o 30 mg/dl. Zaobserwowano również niewielki wzrost poziomu HDL (dobrego) cholesterolu.

Zobacz również

„Bedeker sopocki” od nowa, czyli opowieść o niezwykłym mieście

„Bedeker sopocki” od nowa, czyli opowieść o niezwykłym mieście

Zobacz Wiedźmina w bajkach dla dzieci, nawet jeśli się go tam nie spodziewałeś

NOWE
Zobacz Wiedźmina w bajkach dla dzieci, nawet jeśli się go tam nie spodziewałeś

Polecamy

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie