Ten dom robi wrażenie! Dawnej "kostka" z PRL-u, a teraz takie CUDO. Zobacz te zdjęcia

Katarzyna Pachelska
Katarzyna Pachelska
ARCHITEKTURA na ŚLĄSKU. Chyba nikt, kto przechodzi koło tego domu na Śląsku nie domyśla się, że powstał 50 lat temu jako typowa "polska kostka", jakich wiele istnieje w całym kraju do dzisiaj. Dzięki pomysłowi katowickich architektów z pracowni SLAS architekci, budynek zyskał nowocześniejsze oblicze, a przy tym większą powierzchnię. Zobaczcie, jak wygląda teraz.

Domy "kostki" to jedna z polskich specjalności. Do dzisiaj można je zauważyć w wielu miejscach. Nie ujmują wyglądem, ale za to są stosunkowo funkcjonalne. Ich wadą jest też nieduży metraż i zamknięte przestrzenie.

O tym, że "kostka" może być wdzięcznym obiektem do adaptacji, przekonują architekci z katowickiej pracowni SLAS architekci, Aleksander Bednarski i Mariusz Komraus. Zgłosili się do nich inwestorzy, którzy chcieli powiększyć swój dom "kostkę" z lat 60. XX w., położony w Łaziskach Górnych (powiat mikołowski, woj. śląskie).

ZOBACZCIE ZDJĘCIA

Dom Łaziska Górne
Lokalizacja: Łaziska Górne
Inwestor:prywatny
Autorzy: SLAS architekci, Aleksander Bednarski, Mariusz Komraus
Konstrukcja: Firma Inżynierska STATYK
Powierzchnia użytkowa: 179,68 m2
Powierzchnia netto: 295 m2
Kubatura: 1268,65 m3

Dobudowano garaż i salon wraz z tarasem

Dom znajduje się na podmiejskiej działce o dużym spadku, w otoczeniu architektury jednorodzinnej przeplatanej budynkami o funkcji gospodarczej.

- Głównym wymogiem inwestora było powiększenie strefy dziennej. Budynek został poddany gruntownej rearanżacji funkcjonalnej oraz rozbudowie. Na poziomie parteru usunięto większość ścian działowych i nośnych, zastępując je podciągami. Od strony południowej dobudowano dwukondygnacyjną przestrzeń mieszczącą na poziomie parteru garaż, a na pietrze - salon wraz z tarasem - mówi architekt Mariusz Komraus

Taras zrobił furorę. To najchętniej wykorzystywana przestrzeń domu

Taras jest funkcjonalnym przedłużeniem funkcji kuchni, jadalni i salonu i ze względu na częściowe zadaszenie, stanowi dodatkowy „pokój”, będący najchętniej wykorzystywaną przestrzenią domu. Jego lokalizacja sprawia, że poza pełnym wglądem do salonu rozciąga się z niego widok na ogród - jest to swoisty łącznik domu z ogrodem.

Na drugim piętrze przebudowanej "kostki" umieszczono sypialnie z wyjściem na obszerny taras oraz łazienki.

Zrezygnowano z okien od strony północnej. To oszczędność

Ale architekci nie tylko dodawali kolejne pomieszczenia na desce kreślarskiej (w komputerze, rzecz jasna). Z niektórych elementów architektury zrezygnowali.

W budynku zlikwidowano wszystkie zbędne otwory okienne od strony północnej. - To pozwoliło na przekierowanie środków finansowych i zastosowanie panoramicznych przeszkleń w salonie od strony południowo-zachodniej - tłumaczy Mariusz Komraus.

Ten dom robi wrażenie! Dawnej "kostka" z PRL-u, a teraz taki...

Parter budynku, oprócz garażu, mieści pomieszczenia techniczne oraz magazynowe. Wejście do budynku znajduje się w przeszklonym wiatrołapie, pełniącym również funkcje oranżerii.

Dom został wykończony tynkiem silikatowym, a jego kolorystyka została dopasowana do istniejącej zabudowy mieszkalnej i gospodarczej.

Trudna działka, z różnicą poziomów. Salon jest na pierwszym piętrze

Duża różnica poziomów terenu spowodowała nietypową sytuację, w której strefa dzienna jest wyniesiona na poziom kondygnacji pierwszego piętra, co z jednej strony jest utrudnieniem, a z drugiej otwiera projekt na nowe możliwości i relacje z otoczeniem. Zawieszony w ogrodzie taras daje możliwość korzystania z widoków, a oderwanie strefy dziennej od poziomu gruntu zwiększa poczucie bezpieczeństwa mieszkańców.

W budynku zastosowano rozwiązania i technologie zwiększające energooszczędność (rekuperacja, kolektory słoneczne, ogrzewanie podłogowe, kominek z płaszczem wodnym itp.), sprawiające, że dom po zmierzeniu parametrów szczelności i zużycia energii staje się niemal pasywny.

Kredyty mieszkaniowe popularne mimo pandemii

Wideo

Materiał oryginalny: Ten dom robi wrażenie! Dawnej "kostka" z PRL-u, a teraz takie CUDO. Zobacz te zdjęcia - Mikołów Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie