Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek - 28 lutego. Jak upiec najlepsze pączki? Od kiedy pączki są słodkie?

Jolanta Pierończyk
08.02.2018. zielona gora ul dabrowskiego piekarnia rema tlusty czwartek paczek paczki 
fot. mariusz kapala / gazeta lubuska / polska press
08.02.2018. zielona gora ul dabrowskiego piekarnia rema tlusty czwartek paczek paczki fot. mariusz kapala / gazeta lubuska / polska press Fot. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska
Tłusty czwartek w tym roku przypada 28 lutego. Tegoroczny karnawał jest bardzo długi, ale nie najdłuższy. W 2011 r. tłusty czwartek przypadł 3 marca. Tłusty czwartek w naszej tradycji to czas na pączki i faworki zwane też chrustem. Smakosze wiedzą, że pączek pączkowi nierówny. Jest kilka sposobów, które pozwolą cieszyć się pączkami najwyższej jakości. Zobaczcie, jakie.

Tłusty czwartek ma bardzo długą historię sięgającą czasów pogaństwa. Tłustym jedzeniem świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. W menu były przede wszystkim mięsa i wino oraz pączki, ale z ciasta chlebowego nadziewane słoniną.

W Polsce słodkie pączki pojawiły się ok. XVI wieku. W środku nie miały jednak marmolady, ale mały orzeszek lub migdał, a i to niektóre. Ten, komu się jednak trafił pączek z taką zawartością, miał powód do radości, bo to oznaczało dostatek i powodzenie.

W tłusty czwartek zrywa się z liczeniem kalorii. Tradycja nakazuje zjeść przynajmniej jednego pączka. Cukiernie zwiększają produkcję, bo popyt duży.

- W tłusty czwartek wypiekamy kilka tysięcy pączków. Wiele z nich powstaje na zamówienie klientów, którzy chcą mieć pewność, że tego dnia będą mogli częstować gości naszymi pączkami. Ale oczywiście przygotowujemy ich znacznie więcej, więc dla każdego powinno starczyć, nawet dla tych, którzy planują zakupy w drodze powrotnej z pracy. Staramy się, żeby tak było, choć zdarzały się lata, że pączków zabrakło już koło południa - mówi Jan Klimek, właściciel cukierni-piekarni w Chełmie Śląskim, gdzie największym powodzeniem cieszą się pączki z różą.

W tłusty czwartek można oczywiście kalorii nie liczyć, ale warto wiedzieć, że każdy ma około 300 kalorii.

Najmniej kaloryczny jest oprószony cukrem pudrem pączek z różą, który ma 290 kalorii. Pączek z budyniem i cukrem pudrem ma ok. 300 kcal, pączek z serem - 307, pączek z lukrem - ok.350 kcal.
Jeden faworek to 87 kalorii.

Pączek pączkowi nierówny. Oto kilka sposobów na najbardziej udane.
1. Żeby pączek nie nasiąknął tłuszczem, do drożdżowego ciasta należy dodać spirytus, sok z cytryny lub ocet.
2. Oszczędnie z cukrem. Ciasto wcale nie musi być słodkie, wystarczy słodkie nadzienie i cukier puder lub lukier. A poza tym nadto osłodzone pączki przypalają się podczas smażenia.
3. Podczas wyrabiania ciasta nie podsypywać mąką, która potem się pali w trakcie smażenia. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na stolnicy lub desce natłuszczonej oliwą i przykryć ścierką.
4. Ciasto musi być dobrze wyrośnięte, bo tylko na dobrze wyrośniętych pączkach tworzy się podczas pieczenia jasna obwódka.
5. Tłuszcz (smalec lub olej czy frytura) musi być rozgrzany do 180 stopni Celsjusza. Przy niższej temperaturze pączki chłoną tłuszcz, przy wyższej - palą się.
6. Wyrośnięte pączki wkładamy delikatnie na tłuszcz wyrośniętą stroną, po czym przykrywamy rondel przykrywką. Po odwróceniu pączka na drugą stronę, nie przykrywamy rondla.
7. Żeby uniknąć przypalania, co jakiś czas należy do tłuszczy wrzucać 2-3 dobrze osuszone plasterki surowego ziemniaka.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na tychy.naszemiasto.pl Nasze Miasto