Restauracje w Tychach otwierają ogródki gastronomiczne
Ze względu na aktualne obostrzenia restauratorzy zmuszeni są do ograniczenia swojej działalności. Dania, które oferują klientom, mogą serwować na wynos lub dowóz. To ma się jednak zmienić już w sobotę, 15 maja. Tego dnia oficjalnie będą mogły działać ogródki gastronomiczne. To jednak częściowe luzowanie obostrzeń dla tego segmentu gospodarki. W lokalu klienci będą mogli zjeść dopiero od 29 maja.
Bywalcy pubów i restauracji nie mogę się już doczekać sobotniego otwarcia
- Ludzie tęsknią za ogródkami restauracyjnymi. Na przykład, jak mam z narzeczoną jakąś fajną rocznice, to pójść i zjeść coś w restauracji to zupełnie co innego niż zamówić na wynos - mówi Krzysztof Grulik z Bierunia
Nie wszyscy jednak tęsknią za ogródkami.
- Ja nie tęsknie za tym, bo z tego nie korzystam. Wolę na przykład pójść na plac zabaw z dzieckiem. Zazwyczaj kiedy przechodzę przez plac Baczyńskiego, to tutaj dzieci robią co chcą, a rodzice się nimi nie interesują. Gdyby restauratorzy zadbali o atrakcje dla dzieci, to byłoby inaczej - zdradza Katarzyna Włoch z Tychów
Właściciele i pracownicy przygotowują swoje ogródki, by zdążyć z otwarciem na sobotę. Trzeba pamiętać, że wciąż obowiązuje reżim sanitarny, także na zewnątrz. Należy pamiętać o zachowaniu odstępu między stolikami, a także przestrzegać limitu osób przy stolikach.
Nie przeocz
Do swojego ogródka wkrótce zaprosi gości restauracja Tichauer, specjalizująca się w kuchni europejskiej, a w szczególności w tradycyjnych potrawach mięsnych. Rarytasem dla miłośników złotego trunku jest również piwo Tichauer, które ważone jest w Browarze Obywatelskim znajdującym się zaraz przy restauracji.
- W naszej restauracji przeprowadzamy rewolucję - zapowiada Jakub Michalak, menadżer restauracji Tichauer w Tychach. - Zmieniamy zupełnie wygląd wewnątrz lokalu. Mamy fajny projekt w zamyśle, będziemy pierwszą taką restauracją w Polsce - zapewnia.
Zobacz koniecznie
- Te kwiaty przetrwają upał nawet na słonecznym balonie! Zobacz, jakie rośliny posadzić
- Zakochany góral postawił 18-metrową sosnę w środku śląskiego blokowiska. To tradycja
- Pływający spodek zyska kolejne życie? To prawdziwa legenda!
- Pogrzeb policjanta w Raciborzu. Michał Kędzierski tragicznie zginął z rąk przestępcy
W jaki sposób zmieni się lokal? - Na razie jeszcze nie mogę o tym więcej powiedzieć. Do naszego ogródka zapraszamy do 15 maja, natomiast nowe wnętrze restauracji otwarte będzie dla klientów od około 15 czerwca - zaprasza Jakub Michalak.
Jak mówi, już gotowe są stoliki oraz parasole na zewnątrz. - Przygotowujemy również grilla i dodatkowe atrakcje, ale to będzie niespodzianka - mówi menadżer restauracji Tichauer.
Nie tylko restauracje szykują się do otwarcia. Pub "Pod Jesionami" również jest gotowy do tego, by ponownie przywitać swoich gości. Zmiany są duże i jak mówi właściciel restauracji, trzeba je zobaczyć na własne oczy.
Musisz to wiedzieć
- Jesteśmy przygotowani na otwarcie już od ponad tygodnia. Przeszliśmy remont i odświeżenie lokalu. Duża zmiana jest u nas, jeśli chodzi o ogródek - mówi Adam Janik, właściciel pubu "Pod Jesionami". - Od teraz będziemy mieli ogródek letni, ale również zimowy. Nawiązaliśmy do tradycji. Stąd stare zdjęcia, krótka historia lokalu. Wszystko jest gotowe, do tego, by przyjąć gości, tym razem w jeszcze wyższym standardzie - podkreśla Adam Janik.
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?