Mieliśmy mnóstwo okazji, aby posmakować kuchni hiszpańskiej. Stażyści, którzy pracowali w kuchni dowiedzieli się ponadto, jak te potrawy przygotować! W ramach tej relacji, pozwól drogi czytelniku, podzielę się przepisem na tradycyjny omlet hiszpański – danie z ziemniaków, jaj i cebuli.
1 czerwoną paprykę kroimy w paski, ½ czerwonej cebuli siekamy w piórka, 5 wcześniej ugotowanych ziemniaków kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy ziemniaki. Po chwili dodajemy cebulę, paprykę i odrobinę masła. 8 jajek wybijamy do miski, dodajemy ok. 5 łyżek śmietany, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Do głębokiej patelni wlewamy trochę oliwy z oliwek, dodajemy masło i przekładamy ziemniaki z papryką. Wlewamy masę jajeczną. Gdy jajka zaczną się ścinać przez chwilę mieszamy; gdy będą w połowie ścięte patelnię zdejmujemy z ognia, wygładzamy powierzchnię i wkładamy do piekarnika na czas, aż cała masa się zetnie. Gotowe danie przekładamy na talerz. Możemy podawać zarówno na zimno jak i na gorąco.
Mateusz Ochojski - uczestnik
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?