Uczniowie zespołu szkół nr 7 w Tychach uczyli się zawodu na Majorce

Klaudia
W czasie miesięcznego pobytu uczniowie zwiedzili m. in. jaskinie Cuevas Drach, miasto Soller, do którego pojechali zabytkowym tramwajem, uczestniczyli także w wyprawie tzw. „Party Boat”. Nie zabrakło również czasu na leniwe wylegiwanie się w hotelowym basenie. Koordynatorem projektu jest Dorota Pardon.

Mieliśmy mnóstwo okazji, aby posmakować kuchni hiszpańskiej. Stażyści, którzy pracowali w kuchni dowiedzieli się ponadto, jak te potrawy przygotować! W ramach tej relacji, pozwól drogi czytelniku, podzielę się przepisem na tradycyjny omlet hiszpański – danie z ziemniaków, jaj i cebuli.

1 czerwoną paprykę kroimy w paski, ½ czerwonej cebuli siekamy w piórka, 5 wcześniej ugotowanych ziemniaków kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy ziemniaki. Po chwili dodajemy cebulę, paprykę i odrobinę masła. 8 jajek wybijamy do miski, dodajemy ok. 5 łyżek śmietany, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Do głębokiej patelni wlewamy trochę oliwy z oliwek, dodajemy masło i przekładamy ziemniaki z papryką. Wlewamy masę jajeczną. Gdy jajka zaczną się ścinać przez chwilę mieszamy; gdy będą w połowie ścięte patelnię zdejmujemy z ognia, wygładzamy powierzchnię i wkładamy do piekarnika na czas, aż cała masa się zetnie. Gotowe danie przekładamy na talerz. Możemy podawać zarówno na zimno jak i na gorąco.

Mateusz Ochojski - uczestnik

Meszki bolimuszki utrapieniem wakacji

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie