7 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Spożywanie agrestu – ze względu na wysoką zawartość magnezu...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/cd/c6/62c438bd0a21a_o_large.jpg)
fot. cergeus/123RF
Co jeść w lipcu? Po te warzywa i owoce najlepiej sięgać latem. Szczególnie zdrowe i smaczne są teraz owoce jagodowe
Agrest dostarcza magnezu i wapnia
Spożywanie agrestu – ze względu na wysoką zawartość magnezu i wapnia – zalecane jest osobom, które mają problemy z mineralizacją zębów i kości. Bez obawy mogą jeść go chorzy z insulinoopornością i innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Ze względy na zawartość pektyn jest naturalnym środkiem pomagającym na problemy z zaparciami. Należy pamiętać, że niedojrzały agrest może spowodować zatrucie pokarmowe.