7 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Częsta konsumpcja niektórych produktów skrobiowych wiąże się...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/12/e2/6214e9d662155_o_large.jpg)
fot. bhofack2/123RF
Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!
Biała mąka
Częsta konsumpcja niektórych produktów skrobiowych wiąże się z częstszym występowaniem raka żołądka. Najbardziej niekorzystne są oczyszczone ziarna zbóż w postaci białej mąki i wyrobów na jej bazie (przemysłowe pieczywo, wyroby cukiernicze, przekąski, dania kuchni polskiej). Jak wykazała analiza badań, dieta z ich dużym udziałem to o 65 proc. większe ryzyko rozwoju raka żołądka, podczas gdy menu bazujące na pełnych, nieoczyszczonych ziarnach to zagrożenie mniejsze o 39 proc.