Przeczytaj wywiad z Tomaszem...
Do tegorocznej edycji konkursu Pilsner Urquell International Master Bartender zakwalifikowało się 115 barmanów z całej Polski. Siedemnastu awansowało do finału, który odbył się 13 września w Warszawie. Barmani zanim stanęli za barem musieli rozwiązać test w języku angielskim. Jego wynik decydował o udziale w ścisłym finale do którego zakwalifikowała się dziesiątka najlepszych barmanów.
Musieli wykazać się oni umiejętnościami perfekcyjnego serwowania piwa. Pod uwagę brano nie tylko sposób nalania piwa, ale również zaangażowanie, energię w działaniu oraz nawiązanie kontaktu z publicznością.
Następnie barmani wzięli udział w ślepym teście sprawdzającym ich wiedzę na temat piwnych stylów. Przy wyborze najlepszego barmana jury oceniało również osobowość barmana, który musi być przygotowany na nietypowe pytania i sytuacje, mogące wydarzyć się jego pracy.
Najlepszy okazał się Tomasz Kapuścik, baran w tyskim Gramoffonie. Teraz będzie reprezentował Polskę podczas międzynarodowego konkursu w czeskim Pilznie, gdzie powalczy o tytuł najlepszego barmana na świecie.
Zwycięzcę tegorocznego finału wybrało jury, w skład którego weszli: Ryszard Berent, Prezydent Stowarzyszenia Polskich Barmanów, Ziemowit Fałat, jeden z założycieli Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz redaktor kwartalnika Piwowar, Maciej Chołdrych, ekspert piwny i właściciel firmy Piwoznawcy oraz Robert Lobovsky, Global Manager Pilsner Urquell.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?