- To jest mój najlepszy dzień w przedszkolu. Bo dziś się gotowało - mówi mała Marta.
- Lubisz gotować? - pytam.
- Lubię pomagać - przyznaje się dziewczynka.
Dzieci z Przedszkola „Zielony Ogród“ w Tychach robiły pastę z jajka i szczypiorku oraz surówkę z zielonej sałaty. Przepisy pochodziły ze specjalnej książki kucharskiej dla przedszkolaków „Małe Ogródki od kuchni“.
Książka jest integralną częścią tyskiej kampanii na rzecz zdrowego odżywiania. Najpierw - wiosną 2012 r. - było zakładanie prawdziwych małych ogródków i sadzenie sałaty, marchewki, rzodkiewki, pomidorów, ogórków, ziół... Dzieci miały je podlewać, plewić, obserwować, jak rosną , a potem wykorzystywać do kanapek i zajęć kucharskich.
„Zielony Ogród“ jest jednym z dwunastu przedszkoli, w których ogródki warzywo-ziołowe powstały. - Mnie się tam najbardziej podobały poziomki, bo sama je sadziłam - mówi Hania z grupy starszaków.
- A ja lubiłam zioła. Bo tak ładnie pachniały. Listki też miały ładne - dodaje Marta.
Praca w ogródku sprzyjała rozmowom o zdrowym żywieniu, o wartościach odżywczych świeżych warzyw i zieleniny i do próbowania . - Dzieciom lepiej smakuje to, co same sobie wyhodowały - twierdzi wychowawczyni starszaków, Katarzyna Stalmarska. - Chętnie wtedy zjadają kanapki np. ze szczypiorkiem, który normalnie czasem usuwają z kanapek przygotowanych przez kucharki. Wiedzą już, że te dodatki są zdrowe i potrzebne, ale jednak nie za bardzo lubią. A jak same przyniosą z ogródka, jak same sobie nałożą na kanapkę, to zjadają.
Podkształcone w zdrowym żywieniu dzieciaki dostały do domu specjalne fartuszki i książki kucharskie, które zaczynają się od opowieści o chłopcu, który nie chciał jeść warzyw. Książka ma kształt kalendarza na biurko, żeby można go było wygodnie postawić na stole podczas przygotowywania potraw. Na każdej stronie jest jeden przepis. Menu jest opracowane na cały tydzień, od poniedziałku do niedzieli, na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację.
Nie wszystkie rodziny z tej książki korzystają, ale w wielu domach na stołach pojawiły się potrawy przyrządzone wedle tych przepisów, i to nawet z udziałem dzieci.
Przedszkole „Zielony Ogród“, prócz tego programu, realizuje też wraz z Zespołem Szkół nr 6 (zespół techników i zawodówek o profilu samochodowym) program „Szkoła promująca zdrowie“. Uczniowie tej szkoły często goszczą w przedszkolu, żeby pomóc przedszkolakom w różnych zajęciach. Podczas dzisjeszego gotowania zajmowali się krojeniem różnych składników i pomagali w sprzątaniu. Przedszkolaki chodzą do Zespołu Szkół na tamtejsze imprezy poświęcone zdrowej żywności, na degustację miodów.
Dzisiejsze zajęcia kulinarne zakończyły się degustacją napoju imbirowego z miodem. Dla zdecydowanej większości dzieci absolutna nowość. Nie wszystkim smakowało, ale wiele dzieciaków dzielnie wypiło, inne chociaż spróbowały. Tym samym zdobyły nowe doświadczenie. Poznały nowy smak. Sam imbir też zobaczyły, powąchały...
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?